Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Dědictví a závěť

Rozhodli jste se, že svůj majetek rozdělíte podle svého uvážení a chcete sepsat závěť a nevíte jaké má mít náležitosti. O tom si dnes řekneme v tomto článku. Máte možnost si vybrat, jestli závěť napíšete vlastní rukou, na počítači, na psacím stroji či někoho pověříte, aby ji za vás sepsal. Nesmíte však zapomenout kdy a kolik svědků musíte mít.

Jestliže píšete závěť celou ručně a na závěr ji vlastnoručně podepíšete, nemusí být u tohoto úkonu nikdo. Pokud ale chcete závěť napsat na počítači a následně si ji jenom vytisknout a podepsat, vyžaduje se přítomnost dvou svědků.

Závěť je jednostranným projevem vaší svobodné vůle. Při sepisování a odkazování majetku s vámi dané osoby nemusí souhlasit v tom, co kterému dědici odkazujete. Platí také, že si svoje rozhodnutí co a komu odkázat rozmyslet a odvolat. V takovém případě sepíšete novou závěť s novým datem a po vaší smrti se bude přihlížet k závěti, která je „nejmladší“, i kdybyste jich sepsali deset.

Odvolat závěť ale můžete i jen ústně, kdy prohlásíte, že konkrétní závěť odvoláváte.

Aby toto platilo, je důležité všechny závěti opatřit datem. Pokud se po vaší smrti najde více závětí, které budou nedatované a navzájem si budou odporovat, budou všechny prohlášeny za neplatné a bude se postupovat jinak.

Další situací je, kdy závěť sepsána není, ale dědicové přesto jsou. V takovém případě nastupuje tzv. dědění ze zákona.  Jestliže jste na nějaký majetek zapomněli a po vaší smrti se na to přijde, rozdělí se podle zákonné posloupnosti. Stejně se bude postupovat v případě, že některý z dědiců svůj podíl odmítne. Pak se přikročí k náhradnímu dědici, nebo právě k dědění ze zákona.

I když má závěť vždy přednost před děděním ze zákona, existuje i výjimka. A tou je nepominutelný dědic. Tím se stává váš potomek, a pokud ten nedědí, pak jsou nepominutelnými dědici jeho děti. Pokud je nepominutelný dědic nezletilý, musí dostat alespoň tři čtvrtiny zákonného podílu. Pokud je zletilý, pak musí dostat alespoň čtvrtinu zákonného podílu.

Pokud si však nepřejete ,aby  majetek zdědil váš potomek, je možné ho vydědit. K tomu ale musíte mít zákonné důvody.

Těmi jsou situace, kdy vám potomek opakovaně neposkytl pomoc v nouzi, neprojevil o vás žádný zájem, byl odsouzen za spáchání trestného činu svědčícího o jeho zvrhlé povaze nebo když tento potomek trvale vede nezřízený život či je tak zadlužen nebo si počíná tak marnotratně, že existuje obava, že se pro jeho potomky nezachoval povinný díl.

Tady si ukážeme posloupnost dědických tříd:

-1. třída – stejným dílem dědí vaše děti a manžel či manželka. Pokud některý z potomků z nějakého důvodu nedědí, připadne jeho podíl jeho dětem (vašim vnoučatům). Totéž platí i pro dědění vzdálenějších potomků.

- 2. třída – pokud nejsou děti, dědí manžel či manželka, vaši rodiče nebo osoby, které s vámi sdílely společnou domácnost alespoň jeden rok před vaší smrtí nebo jste na nich byly výživou závislí. Všichni dědí stejným dílem, ale manžel či manželka musí dostat alespoň polovinu pozůstalosti.

-3. třída – pokud není manžel, manželka nebo rodiče, připadá dědictví rovným dílem vašim sourozencům nebo osobám, které s vámi sdílely společnou domácnost alespoň rok před vaší smrtí. Pokud váš sourozenec nedědí, připadne tento podíl dětem tohoto sourozence.

-4. třída – pokud nedědí nikdo z předešlých tříd, dědictví náleží stejným dílem vašim prarodičům.

- 5. třída – pokud nedědí nikdo z předešlých tříd, dědictví náleží stejným dílem vašim praprarodičům. Polovina připadne praprarodičům ze strany vašeho otce a polovina praprarodičům ze strany matky. A pokud někdo dědit nemůže, pak tuto uvolněnou čtvrtinu přebírá druhý manžel z páru. Pokud nemůže dědit celá dvojice, připadá podíl druhé dvojici.

- 6. třída – pokud nedědí nikdo z předešlých, rozdělí se dědictví mezi děti dětí vašich sourozenců – tedy mezi vaše praneteře a prasynovce. A také mezi děti vašich prarodičů, tedy mezi tety a strýce. Pokud strýc ani teta dědit nemohou, připadne jejich podíl jejich dětem, tedy vašim sestřenicím a bratrancům.

Zákonné dědické třídy však neznamenají, že se dostane na všechny, kteří jsou v nich uvedeny. Naopak – postupuje se tak dlouho, dokud se v dědické třídě neobjeví někdo, kdo je naživu a může tudíž dědit. Jakmile jsou tyto osoby nalezeny, k dalším dědickým třídám se nepokračuje.

Pokud dojde k situaci, kdy je jeden z dědiců příbuzný z více než jedné strany, má právo ze zákona dědit z každé této strany.

Někdy může nastat situace,že závěť není sepsaná nebo se nenajde a v dědických třídách již není nikdo živý, kdo by mohl dědit. V takovém případě propadá vaše pozůstalost státu.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus