Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Otcovská

Čekáme miminko a chcete uplatnit novou nemocenskou dávku s názvem Otcovská poporodní péče? Dnes si řekneme, kdy ji můžete nejdříve čerpat a za jakých podmínek.

První možný termín zahájení čerpání dávky je od data účinnosti, tj. od 1. února 2018.

Nárok na otcovskou bude mít ten pojištěnec, který pečuje o dítě a je jeho otcem. Nárok nebude mít druh matky dítěte, který není otcem dítěte, a to ani v případě, kdy otec není znám. Za otce se ale bude považovat pojištěnec, který pečuje o dítě, jenž převzal do péče nahrazující péči rodičů, pokud dítě ke dni převzetí nedosáhlo 7 let věku.

Otci nárok vznikne i v případě, kdy jsou matka, dítě nebo oba dva ze zdravotních důvodů umístěni ve zdravotnickém zařízení lůžkové péče.

Jak a kde o dávku žádat?

Je potřeba vyplnit tiskopis „Žádost o dávku otcovské poporodní péče a odeslat svému zaměstnavateli. Ten vyplní na druhé straně tiskopisu část „Záznamy zaměstnavatele“ a po skončení podpůrčí doby, tj. po uplynutí 7 dnů tiskopis společně s tiskopisem „Příloha k žádosti o dávku nemocenského pojištění“ odešle své příslušné okresní správě sociálního zabezpečení. Tiskopis by měl být předběžně zveřejněn na stránkách České správy sociálního zabezpečení a na ePortálu ČSSZ dne 29. 1. 2018.

Výše otcovské za kalendářní den bude činit 70 % denního vyměřovacího základu, bude tedy stejná jako výše peněžité pomoci v mateřství. V případě zaměstnanců je důležitý vznik účasti na nemocenském pojištění. U osob samostatně výdělečně činných a zahraničních zaměstnanců bude vyžadována povinná doba 3 měsíců dobrovolné účasti na nemocenském pojištění bezprostředně předcházejících dni nástupu na otcovskou obdobně jako u ostatních dávek nemocenského pojištění.

Nástup na otcovskou musí nastat v období 6 týdnů ode dne narození dítěte nebo ode dne převzetí dítěte do péče. Podpůrčí doba činí 1 týden (maximálně 7 kalendářních dní po sobě jdoucích, nepřerušuje se) a začne běžet dnem, který pojištěnec sám v uvedeném období určí. Otcovská se ovšem nevyplácí za dny pracovního klidu, pokud pojištěnci nevznikl nárok na výplatu otcovské alespoň za 1 kalendářní den, který měl být pro něho pracovním dnem.

Otcovská bude náležet jen jednou, i za situace, kdy pojištěnec pečuje o více dětí narozených současně.

Pokud bude doba poporodní otcovské péče spadat do rozhodného období, z něhož se zjišťují příjmy pro výpočet důchodu, bude pro účely stanovení osobního vyměřovacího základu považována za vyloučenou dobu. Zaměstnavatelé ji povinně zapíší do evidenčního listu důchodového pojištění v rozsahu, v jakém byla dávka skutečně podle potvrzení orgánu nemocenského pojištění vyplacena.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus