Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Zkrácený úvazek

Pracujete na zkrácený úvazek a nevíte, jaké máte nároky např. na dovolenou přesčasy atd.? Při práci na kratší úvazek to na nárok na dovolenou nemá v zásadě vliv. I tak máte nárok na nejméně 4 týdny dovolené za kalendářní rok při splnění obecných podmínek. Jiná situace je pokud jste nekonali v kalendářním roce u téhož zaměstnavatele práci alespoň 60 dnů, přísluší vám dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých 21 odpracovaných dnů v příslušném kalendářním roce. Jestliže pracujete jen 2 dny v týdnu, nárok na dovolenou za kalendářní rok nebo její poměrnou část vám vznikne až po 30 týdnech, nárok na dovolenou za odpracované dny nejdříve až po odpracování 11 týdnů. Co se týká mzdy při zkráceném úvazku může dojít k situaci kdy si vyděláte méně než je minimální mzda a v tomto případě jste povinni si doplatit zdravotní pojištění.  

Při zkrácené pracovní době se minimální mzda za hodinu přepočítá úměrně ke zkrácené stanovené pracovní době, čímž je zajištěn při různé délce stanovené týdenní pracovní doby váš nárok  na stejnou výši minimální mzdy za týden, resp. měsíc.  Pokud jste ale odměňováni měsíční mzdou a máte sjednánu kratší pracovní dobu nebo jste neodpracovali v kalendářním měsíci příslušnou pracovní dobu odpovídající stanovené týdenní pracovní době, úroveň minimální mzdy  se snižuje úměrně odpracované době.

V případě, že pracujete na  kratší pracovní dobu a pracujete přesčas je tato práce brána jako pracovní činnost přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu. V takovém případě vám není možné práci přesčas nařídit, je možné ji s vámi pouze dohodnout.

A jak je to se situací kdy vám zaměstnavatel nabízí dlouhodobou práci na poloviční a nižší pracovní úvazek, v tomto případě nabízí její výkon v rámci dohody o pracovní činnosti. Na základě dohody o pracovní činnosti není možné vykonávat práci v rozsahu překračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby. Pracovní úvazek může být oproti pracovnímu poměru tedy nejvýše poloviční.  Když pracujete na dohodu o pracovní činnosti, nevztahují se na vás nejnižší úrovně zaručené mzdy.

Na práci konanou na základě dohody o pracovní činnosti se vztahuje úprava pro výkon práce v pracovním poměru s výjimkou úpravy převedení na jinou práci a přeložení, dočasného přidělení, odstupného, pracovní doby a doby odpočinku, překážek v práci na vaší straně, dovolené, skončení pracovního poměru, odměňování a cestovních náhrad.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus