Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Víte, jaký jste investor?

Investici lze charakterizovat jako situaci, kdy se vzdáváme současné spotřeby za účelem získání budoucího užitku. Jedná se o očekávaný užitek, který je konfrontován s určitou mírou nejistoty. Při rozhodování o investicích tedy zvažujeme především výnos a riziko. V současném světě existují různé druhy investorů, lišících se právě v přístupu ke dvěma výše zmíněným faktorům, tedy z pohledu toho, jakou míru výnosu a rizika při svých aktivitách preferují. Jestliže chceme vytvořit skupiny investorů s charakteristickými rysy, můžeme rozlišit defenzivní investory, konzervativní, či naopak např. agresivní.

Defenzivní investor upřednostňuje minimální riziko a jistotu, že jeho investice bude ochráněna. Nevyžaduje vysokou výnosnost a své prostředky tak většinou investuje na peněžním trhu nebo do dluhopisů.

Konzervativní investor taktéž chrání svou investici, je ale přístupnější lehce rizikovějším operacím s jistotou vložených prostředků. Investuje proto, aby zvyšoval skutečnou hodnotu ovšem bez velkých výkyvů. Preferuje pravidelný výnos. Vhodné jsou pro něj investice do dluhopisů a v menší míře do nástrojů peněžního trhu či do akcií.

Dynamický investor je ochotný podstoupit vyšší míru rizika. Podíl těchto rizikových investic nedosahuje poloviny (cca 40 %). Nevadí mu dlouhodobější investování a své dostupné prostředky investuje především do akcií.

Posledním typem je agresivní investor. Jeho cílem je z dlouhodobého hlediska maximalizace zisku při použití rizikových nástrojů. Je ochoten podstoupit případnou ztrátu. Jeho investování se týká především akcií.

Samozřejmě svět není jen černobílý, ani v oblasti investování. Například mezi konzervativními a dynamickými investory lze najít i další skupinu investorů, tzv. střední cestu. Stejně tak člověk může v průběhu života a na základě zkušeností svůj přístup měnit. Je důležité si neustále rozšiřovat obzory a využívat svůj potenciál.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus