Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Co nás čeká v roce 2017?

  • 0

Tak nám končí starý rok a přibližuje se neodvratně rok 2017. Copak nám nového přinese? Každému asi něco jiného, ale co se týče změn v oblasti práce a sociálních věcí, můžeme si některé ukázat již dnes.

  • Tak předně se zvyšuje minimální mzda z 9 900 Kč na 11 000 Kč.
  • Důchodci si polepší, neboť dostanou v průměru o 308 Kč měsíčně více.
  • Nově se setkáme s dávkou otcovské poporodní péče
  • Rodičovský příspěvek půjde v roce 2017 čerpat flexibilněji.

 

VYŠŠÍ MINIMÁLNÍ A ZARUČENÁ MZDA

Od ledna bude minimální měsíční mzda činit 11 000 Kč, minimální hodinová mzda rovných 66 Kč. Se sjednocením minimální mzdy pro všechny souvisí i zvýšení příspěvku na zaměstnávání osob se zdravotním postižením o 700 Kč. Zvýšení minimální mzdy má vliv na výši slevy na dani za umístění dítěte v předškolním zařízení, neboť tu lze uplatnit právě ve výši maximálně minimální mzdy za rok.

DŮCHODY

Nařízením vlády se stanoví prvky konstrukce výpočtu důchodů přiznávaných od 1. 1. 2017 a zvýšení důchodů v roce 2017.  Důchody starobní, invalidní, vdovské, vdovecké a sirotčí přiznané před 1. lednem 2017 se zvyšují od splátky důchodu splatné po 31. prosinci 2016 tak, že se základní výměra zvyšuje o 110 Kč na 2 550 Kč a procentní výměra o 2,2 %. Příplatky k důchodu přiznané před 1. lednem 2017 se zvyšují o 2,2 %.

NOVÁ DÁVKA PRO OTCE

Už se o tom hodně mluvilo a je to tady. Novopečení tatínkové dostanou možnost využít po narození potomka dávku tzv. otcovské poporodní péče. Ta bude fungovat tak, že z nemocenského pojištění bude otec dítěte po jeden týden dostávat 70 % vyměřovacího základu svého výdělku. Podpora bude stejná jako výše peněžité pomoci v mateřství. Nástup bude možný v období šesti týdnů ode dne narození dítěte a týdenní otcovské volno nebude možné přerušit. Podle navrhovaných přechodných ustanovení bude moci nárok uplatnit i ten otec, jehož dítě se narodilo v období 6 týdnů před účinností zákona. Nová dávka by mohla začít platit ke konci roku 2017 s ohledem na průběh legislativního procesu!

FLEXIBILNĚJŠÍ ČERPÁNÍ RODIČOVSKÉHO PŘÍSPĚVKU

V průběhu roku 2017 se zjednoduší pravidla pro vyplácení a čerpání rodičovského příspěvku. Dojde ke zrušení omezení horní hranice měsíční výše příspěvku a bude možno čerpat dávku až do výše peněžité pomoci v mateřství (cca 32 000 Kč). Celá částka rodičovského příspěvku ve výši 220 000 Kč bude moci být vyčerpána za kratší dobu než dosud (za 6 měsíců u nejvyšší peněžité pomoci v mateřství).  Nově půjde zvolit výši čerpání rodičovského příspěvku až do výše 7 600 Kč měsíčně a zkrátit si tak dobu čerpání až na tři roky.

V roce 2017 očekáváme také novely některých důležitých zákonů. Především zákoníku práce, zákona o zaměstnanosti a zákona o sociálních službách.

Tak všechno nejlepší do roku!

Autor: Markéta Dostalíková

Kategorie: Alavia Education







blog comments powered by Disqus