Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

JAK FUNGUJE PERSONÁLNÍ AGENTURA

Dnes navážeme na včerejší téma a řekneme si, co vlastně můžete od takové personální agentury čekat. Jaké služby může vlastně poskytnout vám nebo vaší firmě. Hlavní náplní práce zaměstnanců personální agentury je hledání vhodných kandidátů pro své klienty – zaměstnavatele. Budoucí zaměstnanec za služby personální agentury neplatí, platí pouze budoucí zaměstnavatel, a to v okamžiku nástupu kandidáta zprostředkovanéhopersonální agenturou. Uchazeč personální agentuře platí jen za nadstandardní služby, které nejsou spojeny s vyhledáváním práce. Jde například o služby personálního poradenství v oblasti volby vhodného povolání (u nás v Alavia Job k tomu využíváme pracovní a osobnostní diagnostiku), kariérového poradenství nebo přímo trénink a příprava na výběrové řízení, atp..

Jednou z nejvíce viditelných aktivit personální agentury je inzerce volných pracovních pozic u klientů – zaměstnavatelů a následný výběr vhodných kandidátů podle požadavků svých klientů.Pokud personální agentura najde vhodného kandidáta na pracovní pozici svého klienta-zaměstnavatele a klient tohoto kandidáta zaměstná, personální agentura má nárok na provizi za zprostředkování.

UCHAZEČ O PRÁCI A PERSONÁLNÍ AGENTURA

Personální agentury získávají kandidáty z různých zdrojů – z inzerce na personálních serverech a v tisku, z vlastní databáze, doporučení a jiných zdrojů. Pokud agentura najde takového kandidáta, kontaktuje jej telefonicky, případně emailem a v případě jeho zájmu o pozici jej pozve na pohovor v personální agentuře. Pokud se jí kandidát zdá vhodný, zašle jeho materiály potencionálnímu zaměstnavateli, který na ně reaguje a případně pozve uchazeče na výběrový pohovor. Následuje již jen uzavření pracovní smlouvy mezi uchazečem a zaměstnavatelem.

První kontakt mezi uchazečem a personální agenturou může nastat několika způsoby:

V případě, že kandidát reaguje na nabídku personální agentury, a souhlasí s uložením osobních dat, jsou data kandidáta vložena do databáze uchazečů personální agentury.

Souhlas pro zaslání svých materiálů uděluje kandidát vždy pro konkrétního zaměstnavatele a konkrétní pracovní pozici. Každé další zaslání materiálů musí být vždy projednáno s kandidátem před případným dalším odesláním materiálům na jinou pracovní pozici.

Některé další služby personální agentury si můžeme konkrétněji probrat zase příště.

 

Autor: Mgr. Markéta Dostalíková

Kategorie: Alavia Education







blog comments powered by Disqus