Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Platební morálka českých firem se mírně lepší

  • 0

České firmy hradily své závazky v prvním čtvrtletí tohoto roku s trochu větší disciplínou. Dodavatelům přicházely peníze na účet v průměru 75 dní po vystavení faktury, což je o den lepší výsledek než v roce 2013. Přestože se platební morálka mírně zlepšuje, 75 dní čekání na zaplacení faktury je stále velmi dlouhý čas. S placením se polepšily zejména společnosti podnikající ve strojírenství nebo potravinářském průmyslu.

První čtvrtletí letošního roku ukázalo hned několik rozdílu oproti loňsku: dodavatelé ve strojírenství nebo potravinářství dostávají zaplaceno dříve. Může za to vyšší objem nových zakázek a zlepšený výkon českého průmyslu.

Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku 2013 se ve strojírenství firmám povedlo snížit dobu úhrady na průměrných 78 dní po vystavení faktury. Lepší výsledky hlásí i potravinářské firmy, u kterých se průměrná doba úhrady zkrátila na 72 dní.

Nejhorší výsledky přišly od subjektů působících ve zdravotnictví – jejich platby se prodloužily o pět dní. V tomto oboru to neznamená žádné velké překvapení, ovšem průměr 117 dnů od vystavení faktur představuje jedno z největších čísel od roku 2006. Žádné výrazné zlepšení se nečeká.

Obecně ovšem platí, že se platební morálka zlepšuje. Podíl má na tom silný export, i vyšší domácí poptávka. Lepší je i podnikatelská nálada, a to pozitivně ovlivňuje chování podniků.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus