Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

II. Michal radí sestře jak na podnikání

OSVČ nebo S.R.O.?


Moje sestra se rozhodla, že začne podnikat, protože chtěla změnit svůj život. A já jsem byl nadšený, jelikož se na mě obrátila, abych jí s tím pomohl.
 
Jako první řešila otázku, zda má začít podnikání jako tzv. OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná) nebo zda si má rovnou založit společnost. Přišla tedy za mnou a zeptala se na můj názor.
 
"No víš, není to tak jednoduché a já už jsem v této otázce asi trochu zaujatý, ale pojďme se na to podívat tak, abys se mohla rozhodnou správně," řekl jsem jí.
 
Člověk, který podniká jako OSVČ má výhody v tom, že nemusí absolvovat martýrium kolem zařizování obchodní společnosti. Také stát na něj klade méně nároků a finanční postihy jsou většinou řádově nižší než u společností. Na druhou stranu však, jakožto fyzická osoba, nesete daleko větší riziko v případě, že způsobíte svému zákazníkovi nebo jiné osobě při výkonu podnikání nějakou škodu. Také není příjemné, v případě, že by se vám nedařilo, čelit exekuci na svém osobním majetku, majetku rodiny, atd. Celkově podnikání jako OSVČ je snadnější z hlediska administrativy, ale nebezpečnější v otázkách podnikání jako takového.
 
Mít vlastní společnost v sobě skrývá určité úskalí na začátku, kdy musíte opravdu zařídit hodně věcí (více v článku „Co vše vás čeká při zakládání vlastní s.r.o.“). Také jsou daleko vyšší nároky ze strany státu, který požaduje, abyste si schovávali účtenky i deset let, musíte vést klasické účetnictvím, takže pro velkou část podnikatelů to znamená, že tuto část musí přenechat někomu jinému. I postihy a pokuty ze strany státních úředníků jsou daleko vyšší než u OSVČ. Jenže to je vykoupeno tím, že váš soukromí majetek je vždy (tedy skoro vždy) krytý před nepřízní osudu ve vašem podnikání. Proto se například s.r.o. jmenuje „společnost s ručením omezeným“, vy totiž ručíte omezeně, ne tedy celým svým majetkem jako je tomu u OSVČ. Ale co je také důležité, je fakt, že všude ve světě je lépe vnímáno, když jakožto zákazník komunikujete s nějakou firmou. Mít vlastní firmu vám dává do rukou velkou výhodu v podobě možnosti působit na lidi jako důvěryhodný partner.
 
Já jsem zde jen velmi, velmi stručně shrnul naši diskuzi s mou sestrou, která byla několikahodinová. V příští části vám napíši, jak se rozhodla a jaké byly její další kroky.
 
A co by? Jak to vnímáte vy? Je pro vás lepší podnikat jako OSVČ nebo jste otevřeli do vlastní společnosti? Napište mi to třeba do komentářů na facebooku nebo e-mailem na .







blog comments powered by Disqus