Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Přibývá nespolehlivých plátců DPH

Stále více přibývá nespolehlivých plátců DPH a to již téměř 15 500 firem, Konkrétně se jedná o 8317 nespolehlivých plátců DPH a 7225 nespolehlivých osob.

Zatímco nespolehliví plátci DPH od konce loňského roku ubývají, vysoké přírůstky zaznamenáváme ve skupině tzv. nespolehlivých osob. To jsou firmy, které se po zrušení registrace DPH přesunuly do této kategorie. Ke konci roku bude v ČR s velkou pravděpodobností již více nespolehlivých osob než nespolehlivých plátců DPH. Nejvíc nespolehlivých subjektů je mezi společnostmi s ručením omezeným a živnostníky.

Více než 36 procent nespolehlivých subjektů, tvoří firmy, které podle klasifikace ČSÚ tržby neuvádí nebo nevykazují. Následují společnosti s tržbami mezi jedním a deseti milionu korun, společnosti s tržbami do jednoho milionu korun a společnosti s tržbami od deseti do sta milionů korun.

Nový institut má zabránit účelovým rušením registrace k DPH 

Hlavním důvodem pro zavedení institutu nespolehlivé osoby byl postup některých nespolehlivých plátců, kteří se snažili účelově zbavit „nespolehlivosti“ zrušením registrace plátce a opětným získáním statutu plátce. Cílem zavedení nového institutu nespolehlivé osoby je zamezit účelovému rušení registrace nespolehlivých plátců za účelem „očištění“ se a opětovnému návratu do stavu plátců a možnost označit statutem nespolehlivosti i jiné osoby, než jsou plátci, pokud vykazují srovnatelné společensky škodlivé jednání tak, aby v momentě vzniku plátcovství již měly označení nespolehlivého plátce.





Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus