Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Autorské honoráře

Rádi byste si vydělávali formou autorských honorářů a nevíte, co to vše obnáší? V tomto článku Vám řekneme vše potřebné.

Mezi autorské honoráře patří literární, umělecká nebo vědecká díla, která jsou výsledkem tvůrčí činnosti a jsou vyjádřená nějakou objektivně vnímatelnou formou – například písemně, hudebně, fotograficky choreograficky, pantomimicky.

Zvláštní pravidla platí pro autorské honoráře za příspěvky do médií, tedy televize, rozhlasu, tištěných nebo internetových novin. Když odměna od jednoho plátce za příspěvky do médií nepřevýší deset tisíc měsíčně, odečte se pouze 15% srážková daň. Neplatí se ani sociální ani zdravotní pojištění. Stejná situace je,ikdyž máte v jednom měsíci autorské příjmy do deseti tisíc od více plátců. Pokud ale máte několik autorských příjmů od stejného plátce, vztahuje se limit deset tisíc na jejich součet.

Srážková daň je finální, příjem se už nikde nevykazuje, ani se kvůli němu nepodává daňové přiznání.  Na rozdíl od příjmů z DPP a DPČ se příjmy z autorských honorářů zdaněné srážkovou daní do daňového přiznání zanášet ani nesmějí, sraženou daň tedy nemůžete získat zpět.

Jestli si autorským honorářem za příspěvky do médií od jednoho plátce nevyděláte víc než deset tisíc měsíčně, nemusíte se nikde registrovat a hlásit. Je třeba si jen pohlídat zdravotní pojištění. Když máte pouze příjmy, ze kterých se neodvádí zdravotní pojištění a neplatí ho za vás ani stát, musíte se do osmi dnů přihlásit své zdravotní pojišťovně jako osoba bez zdanitelných příjmů a zdravotní pojištění začít platit.

Zdravotní pojištění je 13,5 % z minimální mzdy, což v roce 2018dělá 1647 Kč měsíčně. Zdravotní pojištění musíte zaplatit vždy do osmého dne následujícího měsíce.



Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus