Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Zkrácené úvazky

V České Republice zaměstnavatelé nabízí zkrácené úvazky jen málo, ikdyž by mohli pomoci s problémem nedostatku pracovních sil.

Z analýzy vyplynulo, že nabídky práce na plný úvazek reprezentují více než 90 %všech aktuálně inzerovaných pracovních pozic. Pouze zhruba 5 % představují pozice na zkrácený úvazek a přibližně stejný počet brigády.

Jsou však i zaměstnavatelé, kteří tuto možnost zkráceného úvazku umožňují a to v oborech jako jsou např. podnikové služby, administrativa, IT anebo zdravotní a sociální péče.

Firmy jsou zejména v posledním roce více svolné ke zkráceným úvazkům v případě návratu stávajících zaměstnankyň z mateřské či rodičovské dovolené. Například v oboru podnikových služeb, ve kterém pracuje více žen než mužů, se snaží ženy přilákat na celou řadu zajímavých benefitů, které jim umožňují skloubit rodinu a kariéru.

Přibývají také společnosti, které buď zajišťují svým zaměstnancům místa v předškolních zařízeních, zřizují dětské skupiny na pracovišti, nebo aspoň vyčlení jednu tzv. „dětskou místnost“, kam si rodiče mohou přivést své děti i s chůvou. A časté je též třeba „sdílení“ jedné chůvy více rodiči právě na pracovišti.

Naopak v oblasti  výroby a průmyslu  možnost pracovat na zkrácený úvazek nenabízí prakticky vůbec.

Řešením by mohlo být rozdělení jednoho pracovního úvazku mezi více lidí. To ovšem české firmy odmítají, a to zejména z obavy z vyšší administrativy a náročnosti pro manažery při řízení lidí.

Flexibilní pracovní uspořádání a uvolněnější pracovní prostředí se tak stane klíčem k atraktivitě zaměstnavatele a udržení zaměstnanců.



Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus