Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Umění konverzace

  • 0

Také vám dělá problém nalézt vhodná slova při konverzaci? Tento problém není otázkou vzdělání, sečtělosti nebo inteligence – tyto aspekty určují pasivní slovní zásobu. Při konverzaci však musíme zapojit aktivní slovní zásobu, která se dá tréninkem naučit a osvojit.

Zkuste některá z těchto konverzačních cvičení. Nejvhodnější je mluvit nahlas, s rozvahou a snažit se o plynulou řeč.

1. Boudo, budko, co v sobě ukrýváš?

Rozhlédněte se po místnosti a pojmenujte jedním slovem (podstatným jménem) předměty, které vidíte.

Například: židle, stůl, televize apod.


Nyní přiřaďte ke každému předmětu alespoň tři přídavná jména (můžete vymyslet větší počet, čím více, tím lépe), která jej budou charakterizovat.

Například: dřevěná, polstrovaná, nová, moderní, jednobarevná… židle.

Výborně a teď zkuste o místnosti a předmětech hovořit co nejdéle, nejlépe nahlas. Zkuste si vzpomenout na detaily, které se k dané věci pojí, například kdy a kde jste ji pořídili nebo kdo vám ji daroval, co se v době jejího pořízení stalo. Mluvte o tom, jak se v místnosti cítíte, jaký máte pocit z barev v místnosti. Vzpomeňte si, co se s danou věci po dobu jejího používání dělo, jaká je údržba věcí v místnosti, jak často a kolika lidmi je obývána apod.


2. Co vás napadne jako první

2a) Ke každému slovu řekněte co nejdříve dvě věci, které vás k danému slovu napadnou jako první (každá odpověď je správná)

(např.: SKŘÍŇ – oblečení, police)

POSTEL

AUTO

DOVOLENÁ

VLAK

PAPÍR

KOBEREC

HRNEK

OBĚD

KÁMEN

ŠKOLA

MANŽELSTVÍ

LÁSKA

KOUPELNA

SOUSED

LAMPA

 

2b) Ke každému slovu vymyslete řetězec slov. Každé další slovo bude navazovat na předchozí, tj. k zadanému slovu řekněte slovo, které vás napadne jako první, k tomuto slovu pak další atd., můžete vytvořit nekonečný řetězec slov. I zde je každá odpověď správná a je zajímavé sledovat, kam vás vaše vlastní fantazie zavede.

(např.: SKŘÍŇ – oblečení – sukně – holčička – dětství – pohádky – televize – obývací pokoj – byt – město – lidé – láska – manželství - … - od slova skříň jsme se dostali až k tématu manželství a mohli bychom pokračovat dále)

DŮM

POČÍTAČ

ŽENA

KOLO

KRABICE

KOŠ

PEŘINA

TAŠKA


3. kresba podle popisu      

Zkuste co nejpřesněji popsat obrázek tak, aby jej podle vašeho popisu mohl někdo namalovat.

Tento úkol můžete plnit i samostatně, zajímavější je však zapojit i další osoby. Pokud popíšete obrázek více osobám, můžete sledovat, jak váš popis pochopili ostatní, jak se namalované obrázky podobají originálu i obrázkům ostatních.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus