Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jste spíše zaměstnanec, nebo podnikatel?

  • 0

Už vás někdy napadlo, že by bylo lepší podnikat a být svým pánem, než být zaměstnancem? Věřte, že podnikání není nic pro vás, pokud:

 

1. MÁTE RÁDI JISTOTU?
Nepodnikejte. Jako podnikatel o jistoty pravidelných příjmů určitě přijdete Tak například potřebujete mít každý měsíc na účtu v určený den výplatu, zaplacené sociální a zdravotní pojištění a nestarat se? Potřebujete jistotu, že budete mít každý měsíc na zaplacení nájmu, hypotéky a ostatních pravidelných poplatků?

 

2. CHCETE DOMA MÍT KLID?
Podnikatelé neznají pevnou pracovní dobu ani víkendy. Často pracují dlouho do noci bez nároku na proplacení přesčasů. Práci si nosí domů, pokud přímo z domu nepracují. Takže pokud si nedovedete představit takový režim, pracujete jen v práci a doma odpočíváte, raději se do podnikání nevrhejte. Klient vám totiž může zavolat kdykoliv, klidně i v noci a pokud k němu budete nevlídní, půjde ke konkurenci a už se nikdy nevrátí.

 

3. BOJÍTE SE ZODPOVĚDNOSTI?
Pokud jako zaměstnanec uděláte něco špatně, dostanete výtku, případně vám to strhnou z výplaty a o prémiích si můžete podle výše „průšvihu“ nechat jen zdát. Jako na podnikatele na vás spadnou veškeré důsledky. Nezaplacení zakázky, nemáte na mzdy, mohou vás zažalovat nespokojení zákazníci atp. Prostě nesete veškerou míru rizika a ručíte za svoji firmu vlastním majetkem.

 

4. CHODÍTE NERADI PO ÚŘADECH?
Jako za zaměstnance za vás všechno vyřídí zaměstnavatel. Jako podnikatel se však chození po různých úřadech nevyhnete a vězte, že ne vždy najdete hned s úředníkem společnou řeč. Pokud máte odpor k vyřizování úředních záležitostí, můžete se tomu samozřejmě částečně vyhnout tím, že si zaplatíte dobrou účetní, která bude ochotna většinu oběhat za vás. Ale ne vždy to lze.

 

5. ROZDVOJOVÁNÍ NENÍ NIC PRO VÁS?
Jako podnikatel plníte současně několik rolí. Musíte být hlavně pracant od nevidím do nevidím, ale také účetním, personalistou, musíte být vizionářem, mít velmi dobré komunikační a prezentační dovednosti. To vše v jedné osobě. Pokud jste odborník úzce zaměřený na určitou oblast, raději tyto činnosti delegujte.

Kategorie: Alavia Education







blog comments powered by Disqus