Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Virtuální sídlo – médii démonizované, ale přitom to je úplně jinak

  • 0
 
 
Už od počátku, co se virtuální sídlo začalo nabízet, jsme se mohli setkat s démonizováním této služby v médiích. Stále slýcháme to stejné dokola, že firmy jsou na adresách virtuálního sídla, protože chtějí nějakým způsobem podvádět, vyhýbat se kontrolám nebo dokonce okrádat stát. Jistě, vždy se najde takzvaná „černá ovce rodiny“ a bylo by nekorektní tvrdit, že takové firmy s virtuálním sídlem neexistují, ale z celkového počtu firem, které virtuální sídlo využívají je to jen malé procento.
 
Většina těch, kteří virtuální sídlo společnosti využívají, chtějí podnikat úplně normálně a bez vedlejších úmyslů někoho ošidit, okrást či uvést v omyl. Virtuální sídlo firmy totiž může vyřešit takové problémy, které na začátku mohou znamenat buď nemožnost založení vlastní společnosti, nebo zbytečně vysoké náklady. V dnešní době, kdy mnoho podnikatelů není závislých na kanceláři a podniká z domova, by pronájem těchto prostor znamenal zbytečný náklad navíc. Nebo je více majitelů firmy a ti se nemohou shodnout na tom, ve kterém z jejich bytů či domů se sídlo zapíše. Také například když se majitel často stěhuje, může virtuální sídlo jeho firmy ušetřit velké množství nákladů spojených s přepisováním sídla a společnost vypadá stabilně než, kdyby každý rok měnila své sídlo. Nebo má majitel své bydlení v družstevním bytě, zde je virtuální sídlo skvělou volbou s daleko menšími náklady, než kdyby si takovýto člověk musel pronajímat kancelář. Ke všemu některé rejstříkové soudy ani nechtějí zapsat sídlo podnikání do bytového prostoru, protože bytová jednotka neodpovídá povaze podnikání (např. vyrábíte ocelové pruty, apod.)
 
A co více, někdy si pronajmete prostory ke svému podnikání, ale majitel této nemovitosti vám ve smlouvě výslovně zakáže zapsat si do ní své sídlo podnikání. Toto je zcela běžná praxe. Nemluvě o tom, že když si firmu zakládáte, tak třeba ještě ani kancelář neřešíte, ta přijde až časem, když se vám začne trochu více dařit. Měsíční nájem takové kanceláře se také pohybuje v úplně jiných částkách než virtuální sídlo, většinou 10x vyšších. A co budete dělat, pokud řádně podnikáte a vyrábíte skvělé výrobky v pronajaté „stodole“, která je sice označována jako stodola, přitom je to normální budova, ale nemá číslo popisné? Tam vám úředník sídlo nedovolí zapsat (skutečný případ).
 
Anebo jste na malinké vesnici, kterou sotva někdo zná a vy byste přeci jen, abyste působili důvěryhodněji, měli sídlo ve vašem krajském městě? I takové překážky řeší virtuální sídlo společnosti. Není vždy nutné se cpát do Prahy a mít sídlo v krajském městě, v kraji kde skutečně podnikáte, přeci neznamená nic špatného? Také jsme se setkali s klientem, který chtěl virtuální sídlo v krajském městě jen proto, že to po něm požadoval jeho zákazník a bez tohoto sídla by s ním neuzavřel obchod. Sice se to zdá absurdní, ale pravděpodobně i s tímto se můžete v byznyse setkat.
 
A to, že se kontroly z finančního úřadu chovají na různých místech různě, to je také bohužel pravdou. Kdyby se kontroloři chovali všude stejně slušně a zbytečně by někteří nezdržovali podnikatele od jejich práce (tito lidé si vydělávají sami na sebe, jim nepřijde na účet každý měsíc stejná mzda), možná by odpadl i ten argument, že někdo podnikatelé využívají virtuální sídlo kvůli finančnímu úřadu.
 
A všichni tito lidé, kteří řeší stejné nebo podobné problémy si mohou zaplatit službu virtuálního sídla firmy a nečinní tak proto, že by se chtěli vyhnout daňovým kontrolám nebo by chtěli okrádat stát či se skrývat před zákazníky. Prostě jen řeší nějakou překážku, která jim byla postavena do cesty a řeší ji s co možná nejnižšími náklady na její odstranění. Virtuální sídlo není služba, kterou využívají nepoctivci, ale služba, která pomáhá. A to, že ji někdo zneužije, není výsadou jen virtuálního sídla, ale naprosto všech lidských činností. Jen si vzpomeňte, čeho jste naposledy zne/užili ke svému prospěchu vy.
 
Ing. Michal Ondra, jednatel
 
 
 
Máte zájem o virtuální sídlo? Využijte jej za 390 Kč měsíčně. Více zde.
 
Jaký je Váš názor na virtuální sídlo? Máte s touto službou nějaké zkušenosti? Za vaše názory budeme rádi.
 







blog comments powered by Disqus