Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Time management pro práci z domu

  • 0

Time management je sadou postupů, doporučení a nástrojů pro plánování času, většinou za účelem zvýšení efektivnosti využití času. Mezi aktivity time managementu patří plánování, přidělování, stanovení cílů, delegování, analýza stráveného času, monitorování a stanovení priorit.

Myšlenkový pochod každodenního chování by měl vypadat takto:

  1. Než začnete pracovat, projděte si všechny weby, kam pravidelně chodíte. Omrkněte co je nového, rychle vše projeďte, ale nepřispívejte ničím, ani nic nepište. Tím se ujistíte, že víte o všech novinkách a nebude vás během práce nutit nic, někam odskakovat a číst aktuality.
  2. Určit si cíl – napsat plán na den, kde si napíšete konkrétní povinnosti, které musíte za ten den stihnout. Postupně si cíle odškrtávejte, tak hned uvidíte, že vaše práce přináší výsledky.
  3. Určete si dobré místo pro práci – motivovat by vás neměla jen práce, ale i prostředí, ve kterém pracujete. Je potřeba, abyste se při práci cítili dobře a aby vás od práce nic neodvádělo. Pokud je možnost, je dobré vytvořit si vlastní pracovnu, nebo malý kousek pokoje. Je nutné udržovat na stole pořádek, abyste se cítili dobře koncentrovaní.
  4. Začněte den po svém – jdete se proběhnout, zacvičit, nasnídat, uvařte si kafe. Chuť do práce je potom daleko větší.
  5. Určete si čas vyhrazený jen na práci – zkuste odhadnout, kolik vám úkol, na který se chystáte, zabere času. Stanovte si pevný čas včetně přestávky a dodržujte jej. Zkuste si důležité nebo složité úkoly naplánovat na dopoledne. Ráno člověk díky většímu soustředění a čerstvé energii udělá více.
  6. Stanovte hranice pro rodinné příslušníky, zcela určitě mohou být rušivým elementem. Vysvětlete jim, že ve vyhrazeném čase, kdy pracujete, nesmíte být rušeni, protože se musíte věnovat práci.
  7. Při práci můžete poslouchat oblíbenou hudbu, ale pustě si ji potichu a pokud možno tak ne s českými slovy, aby vás to nenutilo nad textem přemýšlet. Co byste měli dodržet je vypnout všechny internetové stránky, které při práci nepoužíváte. Nutilo by vás na ně pořád nahlížet.
  8. Oblečte si něco jiného než pyžamo a upravte se. Mozek vše zachycuje, a pokud byste na sobě měli oblečení do peřin. Byli byste méně produktivní.  Oblečte se více pracovněji, než byste se oblékli to, co máte na doma.
  9. Zavřete dveře, pokud je necháte otevřené, prostor mezi pracovním a soukromním prostorem nebude mít hranice a vy budete mít tendenci odbíhat do kuchyně nebo k prádlu.
  10. Občas se stane, že máte den blbec a že se vám do práce nebude chtít. Zkuste se překonat a udělejte ze seznamu první 3 nejdůležitější věci. Poté už vám jednoduchý úkol nebude dělat problém. Nezapomeňte se po řádném úkolu odměnit.
  11. Dělejte si pravidelné přestávky – zkuste si napsat na den rozvrh jako ve škole. Protáhněte si tělo, na oči je dobré minutu v kuse koukat do dálky z okna.
  12. Pokud máte práci na den hotovou, nezačínejte s novými úkoly na další den. Váš výkon by to časem špatně ovlivnilo.
  13. Pokud pracujete doma, je velmi důležité stýkat se s lidmi. Udělejte si aspoň jednou týdně čas na své přátele, nebo jděte s rodinou na procházku. Jde také o formu odpočinku, při které nasbíráte hodně energie!
  14. Važte si toho, že máte práci doma. Čas od času je dobré říct si, jaká to je výhoda. Je to další krok k tomu, abyste nastartovali své sebevědomí.
  15. Zhodnoťte po práci, co se vám podařilo zvládnout a upřímně se oceňte za své úsilí. Je také dobré do plánu (to do list) odškrtávat úkoly, které máte dokončené.

Jak stanovit cíl?

  1. Cíl si napište na papír nebo do diáře. Napsaný cíl je splnitelnější než ten, co nosíte v hlavě.
  2. Ke každému cíli či úkolu si stanovte termín. Bez termínu máte sklon úkol posunovat donekonečna.

Jak stanovit priority? Ke každému úkolu je vhodné přiřadit prioritu. Priority se dělí na důležité, nedůležité, naléhavé a nenaléhavé.

  1. Priorita A (úkoly důležité a naléhavé) – věci, které potřebujete vyřídit co nejdříve
  2. Priorita B (úkoly důležité a nenaléhavé) – úkoly, které nemusí být hned, ale jsou důležité pro dosažení cíle.
  3. Priorita C (úkoly nedůležité a naléhavé) -  úkoly, které jsou nutné, ale nejsou důležité pro dosažení cíle. Pokud musí být splněné hned, nemělo by se jim věnovat moc času (zpravidla 3 minuty)
  4. Priorita D (úkoly nedůležité a nenaléhavé) – úkoly, kterým nemá smysl se příliš věnovat, protože nevedou k cíli

Tip: Lepší výsledky za 15 minut (Kniha od Caroline Buchanan – The 15 Minute Rule)

Připravte si budík nebo časomíru přesně na 15 minut. Ani kousek z vymezené čtvrt hodiny se nesmí vyplýtvat. Soustřeďte se na práci, jako byste na ni měli pouze 15 minut a museli ji za ten čas stihnout. Vědomí, že vám běží čas, vás přiměje k lepšímu soustředění. Když po 15 minutách zazvoní budík, ukončete rozdělanou práci, protáhněte se, uvařte si kafe, podívejte se na internet a poté si nastavte dalších 15 minut čistě jen na práci. Tato metoda vás vůbec neunaví, dokonce vám stoupne sebevědomí, protože víte, že jste o kousek postoupili.

Úplným opakem efektivní práce je prokrastinace = chorobné odkládání úkolů a povinností








blog comments powered by Disqus