Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

DEGIRO = velké obchody, malé ceny

  • 0

DEGIRO je první velkoobchodní broker pro soukromé investory. Online investiční platforma je k dispozici všem typům investorů. DEGIRO umožňuje svým klientům investovat po celém světě za neuvěřitelně nízké ceny.

Společnost DEGIRO byla založena v roce 2008 pěti bývalými zaměstnanci společnosti Binck a zaměřila se zpočátku na poskytování služeb profesionálním klientům. Nízké poplatky a jedinečná infrastruktura nastartovaly rychlý růst. V současnosti již pracuje pro společnost 40 lidí, přičemž společnost používá platformu pro takřka deset miliard transakcí na 100 burzách po celém světě.


Do Česka přichází Degiro, nizozemský on-line obchodník s akciemi, který se proslavil strategií výrazně nižších poplatků, než má konkurence. Mnohem levněji než současná konkurence zprostředkovává obchody jak na amerických a evropských trzích, tak i na pražské burze. Jeho cílem je být nejlevnější na českém trhu. Plány má ambiciozní – chce získat 25 až 50 % podílu na trhu. K obchodování nabízí akcie, dluhopisy, opce i futures. 

Obchodovat bude možné jak na českém trhu, tak dalších významných světových trzích. Broker slibuje, že investoři na poplatcích budou moci ušetřit od 45 do 90 % nákladů za poplatky.

V domovském Nizozemsku se brokerská firma proslavila zejména velmi nízkými poplatky za zprostředkování obchodů a díky tomu i rychlou expanzí. Do roka se stala dvojkou na tamním trhu a letos má v plánu být jedničkou. Loni zprostředkovala pět milionů transakcí v hodnotě 10 miliard eur.

To ale zakladatelům nestačí, a tak už na jaře vyrazili na další expanzi, která by měla letošní objem zdvojnásobit. Nyní už myslí na celou Evropskou unii. Právě proto ve středu zpřístupňují svou službu v Česku.

Pozn.: Broker = Je právnická osoba a obchodník s cennými papíry, která svým zákazníkům zprostředkovává přístup ke kapitálovému trhu, tedy nakupuje a prodává cenné papíry. 

Na český trh vstupují s nabídkou poplatků, které jsou většinou o desítky procent nižší než u současných českých on-line brokerů. Degiro sází na co největší koncentraci služeb na internetu a s tím související úsporu. Celou firmu tvoří pouhých padesát lidí, a to včetně těch na dosud neaktivních trzích.

Nebudou tudíž mít týmy analytiků, poradců a expertů jako klasičtí brokeři. Soustředí se hlavně na technické zajišťování obchodů.

Nizozemský broker už má i manažera zodpovědného za české zákazníky. Jmenoval jím absolventa knihovnictví na Karlově univerzitě a dle firemního profilu zkušeného tradera Jana Brabce. V žádné kamenné budově v Praze byste se na něj ale nedozvonili, sídlit bude totiž v Sofii.

Z tohoto místa bude Degiro po plánované expanzi obhospodařovat celý unijní trh. Druhé centrum firmy je v Amsterdamu. Klienti nebudou muset nikam chodit ani podepisovat smlouvy. To se řeší pomocí takzvané odvozené bankovní identifikace (klient poskytne své údaje a broker si je ověří u jeho banky).

Úspory s sebou tradičně nesou otázku, zda nejsou na úkor kvality. V případě investování například vyvstává na mysl bezpečnost. Na té si ale Nagel do velké míry zakládá. "Jak hotovost, tak akcie klientů jsou z bezpečnostních důvodů na separátních bankovních účtech oddělených od naší společnosti," vysvětluje.

V Česku chce Degiro podle Nagela cílit na aktivnější investory. Aby na sebe služba vydělávala, potřebuje získat jeden až dva tisíce klientů. "Zaměřujeme se ale na ty aktivnější. Počítáme tak s evropským průměrem, který činí půl transakce na den," dodává.

Zda se tento cíl podaří, je otázka. Stejně jako není jasné, kolik vlastně v Česku investorů, kteří pravidelně obchodují s akciemi, vůbec je. Podle burzovního analytika a aktivního investora Petera Bayera to mohou být přibližně desetitisíce.

Degiro ale podle Nagela cílí spíše na ty, kteří jsou v současnosti klienty klasických českých brokerů, tedy zejména silné trojky Brokerjet České spořitelny, E-broker od Fio Banky a služby PatriaDirect. Zde jsou rozdíly o poznání větší, počítají se minimálně v desetikorunách za jeden obchod.


DEGIRO nemá bankovní licenci = peněžní vklady nejsou kryty

Podle dostupných materiálů DEGIRO nemá bankovní licenci, což znamená, že peněžní vklady nejsou kryty do 100 tisíc EUR jako v případě obchodníků s bankovní licencí.

DEGIRO vložené prostředky investuje údajně do fondu „Fundshare EUR Cash Fund“. V tomto fondu jsou podle holandského regulátora, kterým je komise pro finanční trhy, kryty do výše 20 tisíc EUR.

Podle představitelů brokerské firmy je tento postup ve skutečnosti ještě bezpečnější, protože v případě krachu banky klient dostane prostředky pouze do garantovaných 100 tisíc EUR a o zbytek přijde. V případě zmíněného fondu je jeho celkový krach velmi málo pravděpodobný, respektive se jeho pravděpodobnost blíží nule.


Proč DEGIRO?

  1.  investujete za neuvěřitelně nízké poplatky (až o 80 % levněji)
  2. investujete po celém světě
  3. investujete bez skrytých poplatků
  4.  investujte bezpečně a s důvěrou
  5.  můžete investovat s větší kupní sílou
  6. investujete „best execution“
  7. investujete pomocí inovativní technologie
  8. za pár minut jste zákazníkem

Více informací naleznete zde

Kategorie: New Wave Service







blog comments powered by Disqus