Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Pozor na jízdenky! Bez údaje o DPH nejsou daňovým dokladem

  • 0

Velká komplikace potkala tuzemské podnikatele, kteří v rámci své živnosti často jezdí veřejnou dopravou a dávají si jízdenky do účetnictví. Kvůli novele zákona o dani z přidané hodnoty, která platí od ledna loňského roku, si totiž musejí ve většině případů k jízdence vyžádat zvláštní daňový doklad. Dříve přitom bylo možné do účetnictví vložit samostatnou jízdenky, která roli daňového dokladu plnila.

V pokladnách ČD jízdenky parametry daňového dokladu nesplňují. Právě tam je však kupuje drtivá hromada cestujících. V takovém případě je možné vydat na požádání daňový doklad. České dráhy přitom zatím nedokázaly odpovědět, proč také na jízdenky vydávané na pokladnách nedoplní informaci o DPH, která by umožnila vkládat je do účetnictví bez dalších speciálních dokladů.

Daňovým dokladem jsou jízdenky zakoupené v e-shopu a u průvodčího ve vlaku z přenosné pokladny POP. Podnikatelé si mohou zakoupit většinu svých jízdenek doma nebo i v kanceláři bez zdržování u pokladny.

Generální finanční ředitelství přitom upozorňuje na to, že plátce uskutečňující dané plnění není ze zákona povinen vystavit daňový doklad v případě, kdy příjemcem plnění je osoba nepovinná k dani, například běžný občan, který nepodniká.

Kategorie: New Wave Service







blog comments powered by Disqus