Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Zkuste začít pod křídly frančízy

Pokud chcete začít podnikat a nemáte zrovna nápad v čem, nebo máte určité obavy, tak by pro vás mohlo být zajímavým řešením zakoupení frančízy. Jen v České republice je nyní k dispozici cca 200 frančízových konceptů a dalších 30 se chystá vstoupit na náš trh v příštím roce.

Podnikání na základě frančízy je takové podnikání, kdy za určitý vstupní a průběžný poplatek si od poskytovatele této licence (frančízora) zajistíte možnost využívání jeho značky a především jeho vědomostí. Díky této spolupráci je umožněn jednodušší způsob, jak začít podnikat.
 
Nicméně tento druh podnikání, i když pro „podnikatele začátečníky“ v sobě skrývá skvělé možnosti, není vhodný pro všechny. Je nutné zvážit mnoho hledisek a až poté, co zjistíte všechny potřebné informace se rozhodnout, zda tohoto druhu spolupráce opravdu využít.
 
Zaměřte se na lokalitu, kde chcete své frančízingové podnikání spustit. Není v blízkosti nějaký jiný frančízant, podnikající pod vámi vybranou značkou? Zjistěte si, jaké osoby se v této lokalitě pohybují a zda vůbec zrovna tito lidé mohou být vašimi zákazníky. Zaměřte se na výši nájmu, kterého je zde reálné dosáhnout. Lokalita je ve většině těchto partnerských konceptů klíčová.
 
Dále si zjistěte všechny podmínky získání licence. Také si vyžádejte kontakty na již aktivní frančízanty (tedy osoby užívající licenci). Spojte se s nimi, dejte si s nimi šálek kávy a přátelsky si popovídejte, jak se jim podniká. Buďte obezřetní v otázce počáteční investice a nákladů na rozjetí celého podnikání a zapojte zdravý selský rozum. Ne nadarmo se říká „Důvěřuj, ale prověřuj!“. Počítejte raději s tím, že bude investice o 10% vyšší a návratnost min. o 1 rok delší. Mějte připraveny finance nad udávanou částku frančízorem. Kdykoliv je později můžete použít jinak, ale z ničeho nic je shánět bude v daný okamžik těžké. Podle zkušeností je reálné, že se avizovaný zisk dostaví později. Je lepší v této věci nemít „růžové brýle“.
 
Samozřejmostí je, že si sami daný produkt vyzkoušíte, projděte si celým přednákupním, nákupním a ponákupním procesem. Odpovězte si na otázky: „Jaká je kvalita produktu?“, „Jak vnímám chování obsluhy?“, „Jak vnímám celý proces nákupu?“, „Bylo vše v pořádku a podle mých představ?“, „Jaká je propagace daného produkty?“, „Jaké jsou zkušenosti další zákazníků?“, „Jak velká/malá je stávající obchodní síť?“, „Má tento koncept svůj vlastní informační systém a jaké reporty z něj mohu průběžně získávat?“, atd.
 
Samozřejmostí je, že si ujasníte svůj vlastní postoj k zamýšlenému projektu. Kolik času mu chcete věnovat? Chcete být pouze investor nebo se na konceptu aktivně podílet? Po jak dlouhé době se již nechcete danému projektu věnovat a rád/a byste jen nad tímto vaším podnikáním jen dozoroval/a? Umíte řídit lidi? Umíte improvizovat? To jsou také otázky, na které je dobré si společně s frančízorem odpovědět.
 
Co je velkou výhodou frančízového konceptu je fakt, že frenčízor by vám měl poskytovat dobré rady a doporučení, měl by vás vést krok za krokem v tomto vašem byznysu. Co určitě nedělejte je, že byste chtěli měnit postupy a pravidla dané frenčízorem. Koncept, který jste si zakoupili, je zpracován tak, aby opravdu fungoval. Každé odchýlení od těchto „norem“ vás může stát hodně peněz.
 
Dejte si pozor na takové frančízory, kteří se o vás před samotným podpisem smlouvy skoro vůbec nezajímají. Hodně se setkávám s frančízami, které koupil muž své manželce, aby se doma nenudila. To je dle mého názoru špatně. A pokud na to frančízor přistoupí, tak je to minimálně zdvižený ukazováček, naznačující „pozor, tady něco nehraje!“. Stejně tak pozor na fakt, že to co funguje v zahraničí, nemusí vždy fungovat v českých podmínkách. To je třeba vždy důkladně prověřit.
 
Nedopouštějte se základních třech chyb: „Neměňte zavedený model frančízy! Frančíza neznamená, že někdo za vás něco udělá! Využijte sílu jednoty a neodchylujte se, frančíza je tým!“
 
Frančíza vám může poskytnout zázemí silné značky, know-how, které bude vycházet z fungujícího modelu a vyjednávací sílu, kterou má známá značka. Nicméně i přes to jste to právě a jen vy, kdo je podnikatelem a kdo je za vše v tomto vašem byznysu zodpovědný.
 
Napište do komentářů, jaké jsou vaše zkušenosti s frančízou.
 
 
Kategorie: New Wave Service







blog comments powered by Disqus