Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Rozhovor s Janou Ševčíkovou ze společnosti Talentor

 
České firmy často poptávají u juniorních pozic praxi, ale čerství absolventi ji nemají kde získat.
 
Ahoj Jano. Můžeš na začátek našim čtenářům v pár větách představit Talentor a také sebe?
 
TalentorAdvancedSearch je personální agentura, která svým klientům nabízí komplexní služby v oblasti řízení lidských zdrojů. To znamená, že svým klientům poskytujeme služby v oblasti v náboru, ale také v oblasti poradenství – tréninky, psychodiagnostika, rozvojové programy, personální audit a další. 
 
V Talentoru působím v roli konzultantky. Pracuji na různých náborových projektech pro své klienty, což u nás na Ostravsku jsou ve velké míře výrobní, strojírenské a automotive společnosti. Já osobně si zakládám na osobním přístupu, jak ke klientům, tak ke kandidátům. 
 
Kdo je vlastně vašim typickým klientem? Využívají vaše služby ve větší míře větší společnosti nebo střední a malé? Jedná se spíše o tuzemské nebo zahraniční firmy?
 
Spolupracujeme převážně se středními až velkými společnosti, spíše zahraničními. Menší společnosti od nás využívají školení, velmi často přes nás inzerují své pracovní pozice za nižší cenu. 
 
Pokud dokážeš porovnat pracovní trh u nás a v zahraničí, kde spatřuješ, že máme ještě hodně práce před sebou, kde se máme ještě co učit?
 
V zahraničí, např. v Německu, společnosti často spolupracují s vysokými školami, poskytují studentům praxi, dávají jim možnost účastnit se projektů přímo ve společnosti. Tím si studenty „vychovávají“ pro jejich budoucí uplatnění ve firmě a hned po studiu dostanou nabídku zaměstnání. V ČR firmy často poptávají u juniorních pozic praxi, ale čerství absolventi vysokých škol ji neměli kde získat.
 
Jaká je výhoda, pokud firma osloví profesionální personální agenturu oproti tomu, když si své zaměstnance hledá sama?
 
Personální agentura dokáže společnosti ušetřit spoustu času, a jak se v dnešní době říká „čas jsou peníze“.
 
My v personální agentuře můžeme využívat více cest k nalezení vhodného kandidáta, od personální inzerce, přes využití kontaktů v naší databázi, až po přímé oslovení lidí, kteří na dané pozici pracují u konkurence našeho klienta.
Našim cílem je klienta nezahltit spoustou životopisů a doporučení, ale také udělat kvalitní předvýběr a představit mu ty nejvhodnější kandidáty.
 
Český národ je znám spíše tím, že si vše dělá svépomocí. Vnímáš i ve vaší branži, že vás osloví klienti až poté, co sami zkusí různé možnosti, jak získat zaměstnance?
 
Ano, i s tímto se setkáváme, ale není to jen specifikum českých firem. U velkých českých i zahraničních společností je spolupráce s personálními agenturami zaběhnutá, ale většinou si nejdříve zkusí kandidáty najít sami s využitím inzerce. U specifických pozic, na které není velká odezva vhodných kandidátů přes inzerci, pak rovnou oslovují personální agentury.
 
Jakých chyb se nejvíce dopouští zaměstnavatelé při výběru kandidátů na pozice ve své firmě?
 
Někdy se setkáváme s tím, že společnosti nehledají vhodné kandidáty, ale supermany. Někdy se setkáme s tím, že společnosti mají nároky, které nejsou vždy ze 100% naplnitelné. 
 
Zabýváš se také headhuntingem, můžeš nám v krátkosti osvětlit, o co se přesně jedná?
 
Jedná se o přímé oslovení vhodných kandidátů u konkurenčních společností. Tato metoda se nejčastěji využívá pro vyhledávání kandidátů na pozice specialistů či manažerské pozice. 
 
Takže pokud například budu potřebovat do své firmy schopného manažera, kterému přenechám zodpovědnost nad velkou částí firemních procesů, tak vy mi jste schopni nalézt vhodného kandidáta? Jak dlouho trvá najít takovouto osobu?
 
Ano, takové pozice obsazujeme často. Časově se to nedá zařadit zcela přesně na dny, ale nábor většinou trvá 14 dní až 2 měsíce.
 
Vnímáš v dnešní době ještě skutečnost, že by zaměstnavatelé upřednostňovali jedno pohlaví před druhým, nebo už je situace stabilizovaná a důležitější jsou kvality uchazeče/uchazečky?
 
Na prvním místě jsou kvality kandidátů. Občas se setkáme s tím, že si klient přeje na pozici konkrétně muže či ženu, ale není to častý jev.
 
Jak vnímáš probíhající ekonomickou krizi? Je více nezaměstnaných, ale znamená to automaticky i větší výběr zaměstnanců?
 
V dnešní době je více nezaměstnaných, avšak stále jsou pozice, u kterých je malý počet kvalifikovaných kandidátů – jedná se o pozice specialistů. 
 
Jaký je, dle tvého názoru, největší nedostatek dnešních uchazečů o prácí? Jakých chyb se například dopouštějí v životopisu?
 
Rad a tipů pro kandidáty je několik. Hlavně bych vyzdvihla, že štěstí přeje připraveným. To znamená, aby si kandidát dobře přečetl požadavky v inzerátu a v životopise vyzdvihl právě ty zkušenosti, které firma očekává. Dále, aby se před pohovorem dobře seznámil s dostupnými informacemi o společnosti. Na internetu se dají najít typické otázky pro pohovory – v rámci přípravy by se je každý měl zkusit zodpovědět. 
 
Jsou důležité doporučení z předchozích zaměstnání? Měl by si je adept vyžádat a posílat společně s životopisem? Přihlíží k nim zaměstnavatelé?
 
V dnešní době zatím ještě nejsou nutností, ale je určitě výhodou taková doporučení mít a zasílat je přímo s životopisem a motivačním dopisem. Pokud doporučení od předchozího zaměstnavatele nemáte, je dobré zajistit si kontaktní osobu, na kterou se personalisté mohou v případě potřeby odkázat.
 
Co ještě může člověku pomoci při získání zaměstnání snů?
 
Určit si cíl a jít za ním. Sebrat odvahu a nebát se zkusit i to, na co nikdy nepomyslel. Udělat v životě změnu, která ho posune zase o kus dál.
 
Vím o tobě, že v Ostravě navštěvuješ obchodní snídaně. Pomáhá ti to při tvé práci a splnily tyto snídaně tvé očekávání?
 
Ano, navštěvuji a velice ráda, má očekávání snídaně předčily. Nyní už bych tyto obchodní snídaně zhodnotila jako velice příjemné ráno s přáteli, na které se mohu kdykoli obrátit jak po stránce pracovní, tak osobní.
 
Jaká osoba je tvým vzorem, kdo tě motivuje?
 
Někdo má za svůj vzor velké osobnosti, pro mě je to moje sestra. Získala bohaté zkušenosti ze zahraničí a podařilo se jí vybudovat ostravskou pobočku společnosti Talentor – AdvancedSearch i přes obrovskou konkurenci na trhu. 
 
Existuje dle tebe nějaká kniha, kterou by si měl přečíst zaměstnavatel ještě předtím, než se pustí do výběru svých zaměstnanců?
 
Kniha určitě existuje, ale nemám žádnou oblíbenou, kterou bych mohla doporučit. Hodně cenných rad se v této oblasti dá nalézt i na internetu. Záleží, jaké má zaměstnavatel představy, je to hodně o individuálním přístupu ke každé obsazované pozici.
 
Jaké máte v Talentoru cíle pro rok 2013? Čeho byste chtělidosáhnout. A máš nějaký cíl pro rok 2013 ty?
 
V letošním roce bychom rádi pokračovali v naší kvalitně odvedené práci a věřím, že budem mít nadále spokojené klienty i kandidáty.
 
Mým cílem je udržovat výborné vztahy se stávajícími společnostmi a dále se ve své práci rozvíjet.
 
Pokud by někdo rád využil tvých služeb, kde tě může nejlépe kontaktovat?
 
Největším přínosem pro obě strany je vždy osobní schůzka, na které se můžeme domluvit telefonicky +420734134080, popř. emailem . Neváhejte mě kdykoli kontaktovat.
 
Jano, děkuji ti za tvůj čas a přeji hodně úspěchů. A vy, pokud potřebujete pomoci s náborem zaměstnanců nebo naopak získání nového zaměstnání, tak se neváhejte na Janu Ševčíkovou obrátit. My v New WaveServiceji můžeme jen doporučit.
Kategorie: New Wave Service







blog comments powered by Disqus